Vertrouwenspersoon

De vertrouwenscontactpersoon (VCP) is binnen ZV Hoogland het eerste aanspreekpunt voor iedereen die een vraag heeft over, of te maken heeft met, grensoverschrijdend gedrag. De VCP fungeert als eerste opvang voor leden (sporters, ouders van sporters, toeschouwers, kaderleden, vrijwilligers, bestuur) met een klacht of een vraag. Ze bieden een luisterend oor, geven raad en verwijzen door voor geschikte hulp. De vertrouwenscontactpersonen zullen klachten niet zelf inhoudelijk behandelen, maar je de weg naar een goede oplossing proberen aan te geven. Zij zijn op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn om hulp te bieden. Zij kunnen je informeren over de procedures en mogelijke vervolgstappen of je doorverwijzen naar een gespecialiseerde vertrouwenspersoon van het Centrum Veilige Sport van NOC*NSF, die getraind zijn om de inhoudelijke begeleiding te geven. In een vertrouwelijk gesprek helpen zij je bij het doen van je verhaal. Binnen onze zwemvereniging zijn er twee vertrouwenscontactpersonen: Angela Giezen en Annette Willigenburg. Zij zijn via mail te bereiken met het mailadres: vertrouwenspersoon@zvhoogland.nl. Stuur een mailtje en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Als je vragen hebt of de manier van omgaan met elkaar binnen de vereniging klopt, dan ben je welkom bij de vertrouwenscontactpersoon. De vragen die je hebt kunnen gaan over:
  • Pesten en gepest worden.
  • Het gevoel hebben dat je er door je huidskleur, geloof of seksuele voorkeur niet bij hoort.
  • Grensoverschrijdend gedrag: de manier waarop je benaderd en/of aangeraakt wordt door een teamlid, trainer of coach ervaar je als onprettig.
  • Een vermoeden van grensoverschrijdend gedrag: je denkt dat iemand in jouw directe omgeving hier mee te maken heeft.
  • Je maakt je zorgen over de wijze waarop er met je kind wordt omgegaan binnen de vereniging/het team.
  • Je vraagt je af of jouw gedrag als trainer en/of coach verstandig is.
  • Iemand heeft je direct of indirect beticht van ontoelaatbaar gedrag.
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je liever contact hebt buiten de zwemclub, dat is altijd mogelijk via de KNZB mail vcp@knzb.nl of Centrum voor Veilige Sport. Deze instanties zijn telefonisch 0900-2025590 en via email centrumveiligesport@NOCNSF.nl te bereiken. Ook kun je met hen anoniem chatten via: FIER https://chatmetfiersport.fier.nl/