Wedstrijdzwemmen

De afdeling wedstrijdzwemmen biedt de mogelijkheid om in een gezellige groep zowel individueel als in teamverband te presteren. Het doel van de afdeling is om zwemmers de gelegenheid te bieden zich te bekwamen in het wedstrijdzwemmen. We hebben niet de ambitie en mogelijkheid om (inter)nationaal of olympisch niveau te halen, maar wel om binnen ieder zijn eigen wensen en grenzen zo goed mogelijk te presteren. Daarbij staat plezier en gezelligheid voorop.

Tijdens de training wordt er gewerkt aan het perfectioneren van de zwemslagen, het opbouwen van een (zwem)conditie en het verhogen van je zwemsnelheid. Het doel is daarbij om je eigen grenzen te verleggen en tijden te verbeteren.

Het doel met wedstrijdzwemmen is uiteindelijk om wedstrijden te zwemmen. Je begint pas met wedstrijden zwemmen, in overleg met de trainer(s), zodra je er klaar voor bent. De wedstrijden die je zwemt kies je zelf uit en zijn geen verplichting. De enige wedstrijden waarbij we verwachten dat je echt zwemt is de verenigingscompetitie. (4 à 5 keer per jaar)

Wil je weten wat er bij een wedstrijddag van onze zwemmers van ZV Hoogland allemaal komt kijken?

Neem dan hier eens een kijkje.

Soorten wedstrijden

Verenigingscompetitie
Deze wedstrijd wordt in competitieverband gezwommen (4x per jaar). Per programma onderdeel in een wedstrijd worden de tijden van de 1 of 2 snelste zwemmers per vereniging omgerekend naar punten. De winnaar van de competitie is de vereniging die na 5 rondes de minste punten heeft (en dus de snelste was). Bij deze wedstrijden word je niet altijd ingedeeld naar leeftijd. De trainer bekijkt met welke indeling voor de club de minste punten te verkrijgen zijn.
Haaien Challenge, Heuvelrug en Kikkersprint
Dit zijn allemaal klassementswedstrijden, over 3 of 4 wedstrijddagen. Aan het einde van het circuit zijn er individueel medailles te winnen, en bekers voor de club. Om hiervoor in aanmerking te komen zal je alle aangeboden afstanden en slagen voor je klassement minimaal één keer moeten zwemmen, en dus ook alle keren aanwezig moeten zijn. De Haaien Challenge (Leusden) is gericht op zwemmers die zich doorgaans niet weten te plaatsen voor de regio finales, de Heuvelrug (Driebergen) en Kikkersprint (Soest) zijn voor de wat meer ervaren zwemmers van alle niveaus.

Minioren-circuit
Deze wedstrijden zijn voor minioren (jongens van 6 tot 12 jaar, meisjes van 6 tot 11 jaar). Alle zwemmers die de 4 wedstrijdslagen (vlinder, rug, school, borstcrawl) beheersen mogen dus vanaf hun 6e verjaardag deelnemen aan de minioren-wedstrijden. Het niveau bij deze wedstrijden varieert van beginners tot nationale top. Bij deze wedstrijden kun je je plaatsen voor de minioren regio finales. Aan de hand van de uitslagen tijdens de minioren-wedstrijden in jouw regio worden de 18 snelste zwemmers en zwemsters per leeftijdsgroep uitgenodigd om deel te nemen.

Vallei
De Vallei-wedstrijden in Veenendaal zijn specifiek voor beginnende wedstrijdzwemmers. Door het zwemmen van korte afstanden dichtbij huis maak je op een laagdrempelige manier kennis met de zwemsport.

Regio-kampioenschappen en NK’s

Voor de eindtoernooien, zowel op provinciaal als landelijk niveau, dien je je te plaatsen. Voor de regio verloopt de plaatsing aan de hand van een ranglijst, waarbij de top 6 (winter) of top 8 (zomer) mag starten. Voor plaatsing voor Nederlandse Kampioenschappen dien je aan limiettijden te voldoen, die terug te vinden zijn op www.knzb.nl.

Onze wedstrijdkalender vindt je hier Wedstrijdkalender ZV Hoogland seizoen 2023-2024

Trainingstijden Wedstrijdzwemmen

Dag Trainingstijd Locatie
Maandag
19.30u - 21.00u
Amerena
Dinsdag
18.00u - 19.00u
Hoogland
Woensdag
20.00u - 21.00u
Amerena
Donderdag
19.30u - 21.00u
Amerena